Het geel-zwart van Rik

Rik heeft een profstage achter de rug. FC Dordrecht had zijn linkerbeen gezien. Aan het einde van het seizoen mocht-ie komen. Samen met nog wat amateurs. Of ze hun eigen kleding wilden meenemen – de materiaalman was al op vakantie. ‘Stond ik daar op het veld tussen gasten in shirts van Real, Barça en PSG,’ zegt de verdediger. ‘Toen ze wilden weten waar ik speel, kwam dat trainingstenue van vv Strijen aardig van pas. Kijk maar naar ons logo, zei ik. Strijen is een mooie club. Dat mag iedereen weten.’ 

Voetbaltas
Rik debuteerde op zijn 17de als linksback. Dat was niet zijn positie. Maar een helft per thuiswedstrijd pal voor de tribune maakte veel goed. ‘Zeker bij derby’s zit-ie vol. Geeft kriebels, als je in je ooghoek steeds clubmensen ziet. Vorig seizoen maakte ik mijn eerste doelpunt. Een vrije trap vanaf 25 meter, diep in blessuretijd. De gelijkmaker. Dat is lekker binnenkomen in de kantine. Nog voordat ik mijn voetbaltas had neergezet, kwamen de eerste vutters op me af. Fantastisch – als speler van het eerste kun je echt de hele vereniging blij maken.’

'Op m’n negentiende aanvoerder van m’n eigen club. Geweldig’

Bokaal
Rik draagt de band. Vader Frank staat achter de bar. Tante Ria ook. En opa Jaap maaide jarenlang het gras. Maar dan wel alle drie een dorp verderop. ‘Mijn opa had een boerderij buiten Numansdorp – zo is dat gegroeid. NSVV is de rivaal, ja. Met opa kon ik altijd over voetbal praten. Samen wedstrijden ophalen, die ik in de jeugd had gespeeld tegen zijn cluppie. Winnen deed ik niet vaak, maar in de C1 wél. Uit op hun hoofdveld, bij kunstlicht, om de Hoeksche Waard Bokaal. Met 3-4. Ik maakte er drie en gaf ook nog een assist. Opa stond langs de lijn. Ik weet niet wie er trotser was.’

Band
Nog even over die band. Rik kreeg ‘m aan het einde van vorig seizoen voor het eerst om. Aanvoerder Mark ging steeds vaker voor het einde naar de kant. ‘Niet gek, na meer dan driehonderd wedstrijden in het eerste,’ zegt Rik. ‘Een clubman, ja. Stond er al in toen ik met vriendjes voor het eerst op onze tribune zat. Ik weet niet of ik ook de driehonderd ga halen – misschien komt Dordt nog een keer. Maar waar ik met mijn vriendjes van droomde, is al uitgekomen. Op m’n negentiende aanvoerder van m’n eigen club. Geweldig.’

Ouder bericht
Nieuwer bericht

Uit clubliefde

Sluit (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Winkelwagen

Jouw winkelwagen is nog leeg.
Shop now